Jak vybrat tu správnou šunku?

31.10.2023

Jelikož je kvalitní šunka poměrně dobrý zdroj bílkovin, tak je právě potřeba, abyste si jí i uměli správně vybrat. Existuje hned několik ukazatelů, podle kterých se můžeme mezi šunkami orientovat. Rovnou se na to podíváme, ať můžete jít nakupovat.

V prvé řadě se zaměříme na legislativní označení, které nám o šunce řekne mnohé. Šunky se tedy dělí hned do třech kategorií a těmi jsou:

a) šunka nejvyšší jakosti - to je prostě ta top třída. Jakmile na výrobku uvidíte napsána tyto kouzelná slovíčka *nejvyšší jakosti*, tak máte už na půl vyhráno. Tahle šunka musí obsahovat nad 90% masa a další suroviny, které v šunce najdete můžou být pouze konzervanty (např. dusitan sodný nebo také cukr). Na to procentuální zastoupení masa si však dejte pozor. Na obale může být napsáno, že šunka obsahuje 92% masa, ale pokud nebude ve třídě nejvyšší jakosti, tak může obsahovat i další složky (nejen konzervanty). 

b) šunka výběrová - obsahuje nad 80% masa, což není na jednu stranu úplně málo, ale když si to vezmeme z druhé strany, tak nám už může přijít divné, co tedy dotváří těch dalších 20% do zbylého celku. No, tak tady už můžeme ve složení objevit nejen konzervanty, ale i plnidla (např. guma Euchema). Nevím jak vy, ale já tedy žádnou gumu jíst vážně nechci. Já chci mít šunku z masa. 

c) šunka standart - obsahuje nad 60%, což už je dost málo. Tady už můžeme ve složení najít i barviva, aromata, sójovou bílkovinu, atd. Tohle opravdu nekupujte. 

Kromě těchto pojmů si musíme dávat pozor ještě na množství soli v potravině, které se většinou pohybuje kolem 2 g/100 g. Také na množství tuku, které se hodně liší u šunky kuřecí či krůtí vůči vepřové. U kuřecí šunky najdeme množství tuku pod 2 g/100 g, ale u šunky vepřové je to kolem 4 g/100 g. Možná by vás ještě mohlo zajímat, proč se ve složení šunky nachází cukr. To mě třeba taky překvapilo, ale ve složení šunky zastává konzervační látku. Navíc nalákává naše chuťové buňky na sladkou chuť a díky tomu si šunku s vyšším obsahem cukru koupíme i příště. Většině z nás bude více chutnat např. Kladenská pečeně, která má o víc jak polovinu cukru navíc oproti jakostní šunce. Nedejte tedy hlavně na chuť, ale opravdu poctivě koukejte i na složení. 

S šunkou to tak složité není, když víte, co máte hledat na obalech či na kartičkách v řeznictví. Pokud hledáte kvalitu, tak vždy vsaďte na šunku nejvyšší jakosti. Sice je dražší, ale naštěstí ji i dost často můžete najít ve slevě. Apeluji na vás, abyste u nákupu dobře přemýšleli a neházeli do košíku první, co vám přijde pod ruku. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky